Hrvatske žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća te rata 1992.-1995. s područja gornjeg Posanja (župe: Ključ, Sanski Mosta, Sasina i Stratinska)

Knjiga Hrvatske žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća te rata 1992.-1995. s područja gornjeg Posanja (župe: Ključ, Sanski Mosta, Sasina i Stratinska) i njihovi potomci žrtve Domovinskog rata u Hrvatskoj drugo je i prošireno izdanje knjige iz 2015. koja je obuhvatila župu Ključ i dio župe Sanski Most – zapadni (Kljevce, Kasapnice, Korjenovo i Lukavice) koja je, kako je njezin recenzent, dr. sc. Josip Kolanović, ocijenio ”pisana istom metodologijom kao i knjiga koju je Alojz Buljan napisao zajedno s Franjom Horvatom pod naslovom Prešućivane žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća bivšeg kotara Novska (Grad Novska, općine Jasenovac i Lipovljani…), koja je dobila Zlatnu povelju Matice hrvatske te Strossmayerovu nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.”Recenzent Kolanović spominje pustoš u ovim krajevima koja je nastala ”u vrijeme Bečkoga rata iseljavanjem nekoliko tisuća ondašnjih župljana u Slavoniju. Tim putem su i nakon Drugoga svjetskog rata, a pogotovo u posljednjem ratu otišle tisuće Hrvata iz Ključa, Sanskog Mosta, Sasine, Stratinske…, zatim iz župa oko Prijedora te iz Bosanske Dubice, pa bi ova knjiga mogla potaknuti i druge da popišu svoje stradalnike i očuvaju uspomene na krajeve u kojima danas obitavaju tek deseci najustrajnijih Hrvata, a nekada su, u ne tako davnoj prošlosti, ti krajevi zapadno od rijeke Vrbas pripadali Hrvatskoj (tzv. Turska Hrvatska) i uglavnom bili u sastavu Zagrebačke biskupije. To je i temeljna, statutarna zadaća Matice hrvatske – briga o hrvatskom biću: i u Hrvatskoj i izvan nje. Kao najbliži ogranak Matice hrvatske spomenutim krajevima, iz kojih, kako je poznato, tisuće stanovnika Novske i okolice potječe, Ogranak u Novskoj treba potaknuti i pomoći da na ovoj zadaći ustraje.” (Dr. sc. Josip Kolanović, znanstveni savjetnik i arhivski savjetnik)Ova knjiga na 900 stranica donosi opširne biografije oko 1000 hrvatskih žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća s područja ove četiri susjedne župe smještene uz gornji tok rijeke Sane i njezinih pritoka (Sanice, Sasinke, Gomionice…) s posebnošću da su uz njihove biografije date i biografije te fotografije njihovih potomaka (djece, unuka, nećaka…) žrtava Domovinskog rata u Hrvatskoj (najviše na području Novske, zatim Lipika, Bjelovara, Dubrovnika…). Na kraju, u knjizi su i faksimili arhivske građe među kojom treba istaknuti onu o sedmorici od partizna 1945. strijeljanih uglavnom Sasinjana u Sanskom Mostu (među kojima su i dvojica župnika, sasinski fra Miroslav Buzuk i prijedorski Josip Böckmann) koji su u srbijanskim partizanskim dokumentima navedeni kao Srbi s prebivalištem u Beogradu, Čačku i Aleksandrovcu u Srbiji!!!.

Knjigu možete naručiti kod autora. Cijena 100 KN:

Tel. 044 601334 Alojz Buljan

E-mail: alojz.buljan@gmail.com

ALOJZ BULJANA. Mihanovića 42

44330 NOVSKA

Permanent link to this article: https://www.sasina.info/hrvatske-zrtve-drugoga-svjetskog-rata-i-poraca-te-rata-1992-1995-s-podrucja-gornjeg-posanja-zupe-kljuc-sanski-mosta-sasina-i-stratinska/

Translate »