Ugriz krpelja – što učiniti i kako se zaštiti

Ugriz krpelja: što činiti?

Kao što znate krpelja možete “pokupiti” bilo gdje, u parku, na livadi, u šumi i vrtu, ali i u hrani donešenoj iz prirode. Budući da krpelji mogu prenositi bolesti, dobro je znati što treba činiti kako bi se zaštitili od ugriza i ukloniti krpelja, ako je do ugriza došlo. 

krpelj na listu

Budući da krpelji mogu prenositi bolesti, dobro je znati što treba činiti kako bi se zaštitili od ugriza i ukloniti krpelja, ako je do ugriza došlo. 

Kako spriječiti ugriz krpelja?

Za boravaka u prirodi nosite, ako to temperaturni uvjeti dopuštaju, odjeću dugih rukava i nogavica. Preporučljivo je nogavice zataknuti u čarape, što krpeljima otežava pristup do kože. Također, pazite gdje odlažete odjeću koju skinete sa sebe, a prije nego što je ponovno odjenete, provjerite ima li u njoj krpelja.

Pripazite na namirnice koje donesete iz prirode: salatu, špinat, radić, šparoge, …, pogotovo lisnate te ih dobro operite i pregledajte.

Upotrijebite sredstva koja odbijaju kukce – takozvane repelente. Uporaba repelenata iznimno je važna na kampiranju, kada spavate blizu tla.

Nakon povratka iz prirode, temeljito pregledajte kožu i vlasište, te se presvucite i pregledajte odjeću. Krpelj prije nego što vas ugrize mora provesti na koži i desetak sati pa i više, tako da spomenutim postupkom možete otkriti i ukloniti krpelja prije nego što je on ugrizao.

Kako ukloniti krpelja? 

Ne premazujte krpelja uljem, petrolejem, ni benzinom prije uklanjanja. Istina je da ta sredstva uguše krpelja, no to ne pomaže uklanjanju a povećava mogućnost infekcije!

krpelj

Za uklanjanje upotrijebite pincetu, (preporučljiva je pinceta sa zavijenim vrhom) koju ste prethodno oprali sapunom i dezinficirali alkoholom. Pincetom uhvatite krpelja za glavu, u blizini usnog aparata, pazeći da pri tome ne zahvatite kožu u stisak pincete. Ne hvatajte krpelja za tijelo – time ga možete zgnječiti, što povećava mogućnost infekcije, a i povećava vjerojatnost da će usta ostati u koži. Ako ne vidite dobro, činite sve navedeno pomoću povećala.

Kad ste uhvatili krpelja, polako, ali čvrsto i stalnom silom ga povlačite prema van. U nekim se preporukama navodi da pri povlačenju treba činiti i blage pokrete vrtnje (kao da odvrćete vijak). Na taj ćete način krpelja polako izvući iz kože. Nagli trzaji uzrokuju kidanje tkiva krpelja, pri čemu dijelovi koji su u koži u njoj i ostaju.

Nakon što se krpelj ukloni, ubodeno mjesto, ruke i pribor potrebno je temeljito oprati sapunom i prebrisati dezinfekcijskim sredstvom. Neki smatraju uputnim sačuvati krpelja u teglici jer poslije može biti potrebna njegova mikrobiološka analiza.

Ako je u koži ostao manji dio krpelja, treba ga pokušati ukloniti s iglom koju ste prije toga dezinficirali, na isti način kao što biste izvadili trn. Pazite da pri tom ne probodete kožu te da se ne pojavi krv, jer to povećava mogućnost naknadne infekcije ranice. ako to nije moguće, jednostavno ostavite dio u koži: samo rilce ne nosi nikakav dodatni rizik od bolesti koje krpelji prenose – ako je nastupila zaraza bilo je to prije nego što ste uklonili krpelja. Rilce će vjerojatno samo tijelo «ograditi» i izbaciti.

Koje bolesti krpelji prenose?

U našim su područjima značajne dvije bolesti: krpeljni meningoencefalitis i lajmska bolest.

Krpeljni meningoencefalitis1. faza bolesti počinje obično 8-14 dana nakon ugriza krpelja, simptomima nalik gripi: povišena temperatura, glavobolja, bolovi u čitavom tijelu, slabost, moguće povraćanje i mučnina. Ti simptomi traju 4-5 dana, nakon čega obično slijedi razdoblje bez tegoba koje traje oko 1 tjedan. Zatim nastupa 2. faza bolesti, s jako povišenom temperaturom, kočenjem vrata, povraćanjem, slabošću u mišićima, vrtoglavicom. Bolest katkada može biti i vrlo opasna, s delirijem, komom i zastojem disanja, a može biti i smrtna. Potreban je prijam u bolnicu, a liječenje je uglavnom potporno. Protiv te je bolesti moguće cijepljenje. 

Lajmska bolest je uzrokovana bakterijama. Obično je potrebno da krpelj siše krv 36- 48 sati prije nego što nastupi bolest, pa je rano uklanjanje krpelja dobar način prevencije. Prva faza: bolest počinje 3- 30 dana nakon uboda krpelja crvenom «flekom» koja se poslije širi, često s izbjeljivanjem u središtu, što može trajati nekoliko tjedana. Uz crvenilo, pa čak i prije njegove pojave, mogu se javiti i simptomi nalik «gripi»: vrućica, glavobolja, bol u mišićima, pa i povraćanje, kočenje vrata, otok limfnih čvorova ili povećanje slezene. Druga faza: nekoliko tjedana pa i mjeseci nakon prve faze mogu se javiti simptomi meningitisa i paralize mišića lica, te bolest srčanog mišića ili srčane aritmije, no oni se javljaju u manje od 15 % slučajeva. Puno je češći artritis: bol i otok najčešće velikih zglobova, kao što je koljeno, koji se javlja nekoliko tjedana ili mjeseci nakon početka bolesti. Treća se faza bolesti pojavljuje i godinama nakon početka, a može uključivati bolesti kože i živčanog sustava. Bolest se liječi antibioticima, najčešće amoksicilinom, azitromicinom i tzv. cefalosporinskim antibioticima, a najuspješnije je ako je liječenje početo u prvoj fazi bolesti. 

Kako ću znati jesam li zaražen/a? 

Nakon što ste se riješili krpelja, nemojte zaboraviti da se ugriz dogodio. Znakovi bolesti javljaju se nakon nekoliko dana do tjedana pa je potrebno odmah posjetiti liječnika, naravno ako primijetite neke od spomenutih znakova bolesti. Obvezno obavijestite liječnika da vas je ugrizao krpelj, pažljivo ispričajte vremenski redoslijed pojave pojedinih simptoma, a, prema mogućnosti, donesite krpelja, ako ste ga sačuvali. Ti će detalji pridonijeti što točnijem postavljanju dijagnoze i što boljemu liječenju.Permanent link to this article: http://www.sasina.info/ugriz-krpelja-sto-uciniti-i-kako-se-zastiti/

Translate »