Svadbeni običaji iz Sasina, Stratinska, Tomašica, Škrljevita

(Sasina, Stratinska, Tomašica, Škrljevita)

Julijan I Vesna Iveljic_svadba

U stara vremena mladići i djevojke su se družili u grupama, u kojima ih je bivalo i do 20. Tako su se družili i mladići su se zagledavali u djevojke, tj. zaljubljivali. Kad se nekom mladiću svidi djevojka, on joj pristojno priđe i rekne joj da mu se sviđa i da je voli. Pita je bi li se udala za njega. U to doba mladići i djevojke nisu se zabavljali kao danas. Ako se djevojci mladić ne svidi, ona mu to rekne, ali ako joj se svidi i želi se udati za njega, odgovori mu da se želi udati i da on od svoje rodbine, obično ženu, pošalje k njoj. Mladić kad dođe kući, rekne roditeljima da je našao djevojku koja mu je rekla da se želi udati za njega. Onda se ukućani dogovore koga će iz obitelji poslati toj djevojci (to, npr. može biti mladićeva sestra, tetka, strina i sl.). Kad npr. mladićeva sestra dođe djevojčinoj kući, ova je lijepo primi i tada je mladićeva sestra pita želi li se uistinu udati za tog mladića. Ako djevojka odgovori da želi, spremi jabuku i ručnik kojega će mladićeva sestra donijeti roditeljima i momku kao znak. Nakon toga mladićevi roditelji skupa s njim pođu k djevojci na dogovor. Sa sobom ponesu novce i jabuku. Kada dođu njenoj kući, ona ih uljudno primi. Oni sjednu za stol i stave novce i jabuku, a mladićev otac pita djevojku: Čega se prima jabuke, novca ili njegova sina i da li je zadovoljna njihovim posjetom. Djevojka odgovara da je zadovoljna s posjetom. Priđe mladiću, pruži mu ruku i rekne da se prima mladića. Kada pruži ruku i mladićevu ocu, slijedi prstenovanje. Poslije toga se goste, časte i tako završe zaruke.

U međuvremenu se mladić, njegovi roditelji te djevojka i njeni roditelji dogovaraju za svadbu. Ugovaraju dan vjenčanja. Kad sve dogovore, idu k svećeniku upisati se i na blagoslov prstenja. Tri nedjelje svećenik oglašava tko se i s kim ženi.

Za svadbu se sprema kod obiju kuća, mladićeve i djevojčine.

Na dan vjenčanja svatovi s mladićem dolaze u 4 sata ujutro k djevojčinoj kući i bude ukućane. Svatove primaju njeni roditelji, a djevojka ostaje u sobi. Mladić i ostali svatovi uđu u kuću, svatovi sjednu, a mladić ide u sobu k djevojci gdje se dogovaraju za dalje. Nakit za svatove nabavi mlada prije vjenčanja, a na dan vjenčanja njene prijateljice vani kite kola i konje. Kola su se kitila cvijećem, a konji su na vrhovima ajma imali cvijeće, na uzdama cvijeće i maramice i praporce. Kola koja su predviđena za prijevoz mladića i djevojke kitila su se također cvijećem. Na sjedalicu se stavljao ćilim kojeg je napravila djevojka. Jedna kola su za prijevoz ruha i darova djevojke.

Nakon razgovora s djevojkom, mladić iziđe iz sobe i sjedne za stol s ostalim svatovima, a djevojka ostane u sobi da se spremi. Djevojka je na dan vjenčanja oblačila bijelu haljinu, a na glavu je stavljala vijenac ili šlajer. Kad se djevojka spremi, njen brat uđe u sobu, uzme je za ruku i dovede na prag vrata i rekne: ”Hvaljen Isus i Marija. Tko se prima moje sestre?” Tada mladić ustane i odgovara: ”Bog i ja.” Pristupa k djevojci, pruža joj ruku i poljubi je. Tada djevojka skupa s mladićem sjeda za stol gdje se časti s ostalim svatovima. Pred sam polazak u crkvu, djevojke koje su kitile kola i konje, kite svatove. Kum, djever, stari svat i prikumak, na njih su stavljali po dvije grotulje, (grotulje – to je, zapravo, vijenac koji je napravljen od izbušenih oraha i ukrasnog papira) a na grotulje su se stavljale maramice. Mladić na dan vjenčanja obuče bijelu košulju i jednobojno odijelo. Mladića okite maramicom koju stave na lijevu stranu. Jenjga na glavu stavlja vezeni rubac, maramicu na lijevo rame, a na desno vezeni rubac kojeg je izvezla djevojka. Kočijaši i barjaktari kićeni su grotuljama, svaki je dobio po jednu. Grotulje su bile ukrašene i maramicom a u ploskama su nosili slatko piće. Barjaci su na vrhovima imali jabuku i maramicu. Kad završi kićenje, svatovi s mladićem i djevojkom kreću u crkvu na vjenčanje.

Kola koja prevoze darove i ruho ne idu s ostalim svatovima, nego mladoženjinoj kući. Poslije vjenčanja u crkvi mladenci i svatovi odlaze mladoženjinoj kući, a uz put stalno pjevaju. (Svadba je trajala dva dana.)

mladenci iz sasine

Blizu mladoženjine kuće, domaćin kuće izlazi pred svatove i nosi pred mladu dijete i muštuluk. (Muštuluk je bio ražnjić na kojeg se vjenilo urezano meso, a na vrhu jabuka.) Mlada uzima dijete, poljubi ga i sa ražnjića skida jabuku i daruje ju djetetu, uz tu jabuku dade još neki poklon. Mlada zatim dijete daje mladoženji u ruke i on ga poljubi, onda dijete vrate. U međuvremenu ostali svatovi skidaju meso s ražnjića. Kad stignu pred kuću, mlada stane i poljubi svatove. U pratnji mlade ide jenjiga i vodi je za ruku. Nakon toga mlada ulazi u kuću, no prije nego uđe klekne i poljubi prag, a zatim ju jenjiga uvodi u kuću. Tada mlada u kući poljubi mladoženjine roditelje i oni poljube nju i primaju je kao svoje dijete. Poslije toga mladenci idu malo jesti, a ostali svatovi sjedaju za stolove i popiju po čašicu pića. Kad mladenci završe s objedom, mlada ide s djeverom i jenjigom. Djever nosi lavor, jenjiga ručnik i vodu, a mlada bokal s ružom. Idu redom i svatovi peru ruke. Kad završe, djever obriše lavor i polazi prikupljati novac, počevši od kuma. Nakon toga slijedi svečani ručak. Za ručak se obično pripremala juha, meso, salata, kruh, torte, razni kolači te razna pića.

Kad ručak završi, slijedi podjela darova. Djever dijeli darove koje je pripremila mlada. Počinje se od kuma. Kum obično dobiva košulju, čarape, ručnik. Ostali članovi njegove kuće dobivaju neki dar. Isto tako darivaju se stari svat, prikumak i djever. Kočijaši i barjaktari darivani su manjim darovima, npr. ručnikom, rupcem, maramicom i čarapama. Ostali svatovi dobiju manji dar. Poslije toga slijedi pokazivanje darova, koje svatovi daruju mladencima.

Prvo mladoženjini roditelji pokazuju dar kojeg poklanjaju mladoj. Oni daruju najveći dar, a to može biti krava,  velika svota novaca, šivaći stroj i sl. Poslije njih pokazuje se dar kuma. On obično donosi pečenog ovna s rogovima. Ovan je okićen grotuljama (grotulje od košpica, lješnjaka ili šipka), na rogove se stavljale jabuke okićene bosiljkom. Uz ovna kum poklanja još korpu kolača, pletaru pića, pite i pogaču. Djever mladence dariva kao i kum. Tako daruju i stari svat i prikumak. Ostali svatovi daju novce, koliko tko može Mladoženjina bliža rodbina mladu daruje raznim poklonima.

Nakon pokazivanju darova, djever iskruži pogaču koju je donio kum, iskruži je tako da od pogače ostane dno i krajevi. Djever ponovno polazi prikupljati novce s tom izbušenom pogačom. Naravno, obiđe sve svatove, nikog ne preskače. Poslije toga svatovima se iznosi kava i slatka čaša. Djever nosi rakiju, a mlada čašu. Polaze od kuma. Djever sipa rakiju, mlada uzme svata za desnu ruku, poljubi ruku i daje mu čašu s pićem. Tako idu dalje i časte sve svatove. Zna mlada što radi, zna ona da će svatovi to debelo platiti: Zna se, poslije čašćenja, djever uzima stakleni bokal i opet polazi od kuma prikupljati novce (Nego što! Kum padne u nesvijest čim vidi djevera. Zna kum, čim ovaj nosi bokal – kume prazni džepove).

Nakon što djever nakupi bokal novaca, svatovi polako odlaze, a kum, djever, stari svati i prekumak ostaju. Oni odlaze tek drugi dan. Isprate ih mladenci. Mlada ih na odlasku isprati, poljubi i oni joj plate poljubac.

Svatovi se raspu, odu svojoj kući a mladenci ostaju.

(Po kazivanju Fine i Jele Ljevar zabilježila Slava Ljevar)

Permanent link to this article: http://www.sasina.info/svadbeni-obicaji-iz-sasina-stratinska-tomasica-skrljevita/

Translate »