SASINA: VIŠESTRUKO SLAVLJE UZ PATRON ŽUPE

U župi Sasina kod Sanskog Mosta, koja je, kao i sve okolne župe, tijekom rata prisilno opustjela, u utorak, 8. rujna 2020.g. stotinjak okupljenih vjernika iz te i drugih župa – izbliza i iz daleka – doživjelo je nesvakidašnje višestruko liturgijsko slavlje.

Osim u slavlju svetkovine Rođenja Blažene Djevice Marije, kao patrona župe, sudjelovali su i u obredu izlaganja, na javno čašćenje, relikvija sv. Faustine, redovnice, apostola Božjeg milosrđa; zatim predaji Pravila za Zajednicu misionarki Božjeg milosrđa i postavljanju u službu akolita, kandidata za trajni đakonat u Banjolučkoj biskupiji.

Liturgijsko slavlje je predvodio biskup Franjo Komarica. Suslavitelji su bili preč. Adolf Višaticki, upravitelj župe Sasina i duhovni voditelj Zajednice, fra Ivica Matić, župnik župe Sanski Most, vlč. Miro Tomas, čuvar svetišta Božjeg milosrđa u Ovčari kod Đakova i vlč. Predrag Ivandić, biskupov tajnik.

Pjevanje je predvodila grupa sestara Družbe Klanjateljica Krvi Kristove iz Banja Luke. Cjelokupno slavlje je održano u dvorištu ispred nanovo izgrađene, tijekom rata porušene župne crkve.

Na početku slavlja je upravitelj župe, preč. Višaticki, izrazio dobrodošlicu svima, kao i radost zbog „ jedinstvene svečanosti“. Biskup Franjo je zatim uveo u samo slavlje. U prigodnoj propovijedi je najprije govorio o ispunjenju Božjeg obećanja da će spasiti ljudski rod, što se i dogodilo u osobi Bezgrješne Djevice Marije.

Protumačio je njezinu jedinstvenu ulogu u povijesti čovječanstva, osobito Kristove Crkve.

Zatim je protumačio vrednovanje svetaca i njihovih relikvija od strane Crkve, imajući pred očima osobiti Božji dar župi i biskupiji u relikvijama 1. stupnja svete Faustine djevice, koje su stigle iz glavnog svetišta u Poljskoj, za javno štovanje u Banjolučku biskupiju.

Protumačio je dragocjeno postojanje nove mlade Zajednice Misionarki Božjeg milosrđa u tom dijelu biskupije, te konačno značenje službe akolitata koju je zatim podijelio kandidatu za trajni đakonat.

Pri kraju mise je, uz prigodne riječi, predao Pravila za Zajednicu voditeljici zajednice s. Miroslavi Ljevar, a ona je zahvalila u ime zajednice. Zatim je blagoslovio relikvijar s relikvijama svete Faustine i predvodio svečanu procesiju oko crkve uz moljenje litanija u čast sv. Faustine, da bi u crkvi na preuređenom kamenom postolju, pred izloženom velikom slikom svetice instalizirao moćnik na javno čašćenje koje je zatim i upriličeno.

Nakon pjesme Tebe Boga hvalimo, upravitelj župe je zahvalio svima, posebno svim onim prognanim župljanima, koji su se za svoju rodnu župu, osobito za nabavku i postavljanje jedinstvenih relikvija osobito potrudili i osobnim radom i financijskom pomoći.

Nakon misnog slavlja je za sve nazočne upriličena skromna „gozba ljubavi“, a biskup se dugo zadržao u razgovoru i pjesmi s razdraganim vjernicima.

Više pogledajte Banjalučka biskupija ovdje

Magdalena Pušić ovdje.

Permanent link to this article: http://www.sasina.info/sasina-visestruko-slavlje-uz-patron-zupe/

Translate »