PRVI SVETI ZAVJETI s. IVANE i s. MAGDALENE U SASINI, 11. IV. 2021.

Fra Dujo, biskup Franjo, vel. Adolf, s. Magdalena, s. Miroslava i s. Ivana
S. Magdalena Pušić, s. Miroslava Ljevar i s. Ivana Pejčin

Nedjelja Božjega milosrđa ove godine u župi Sasina svečano je proslavljena. Naime, dvije novakinje zajednice Misionarki Božjega Milosrđa, s. M. Ivana Pejčin i s. M. Magdalena Pušić, položile su svoje prve redovničke zavjete na tri godine i odlučile se na poziv služenja Bogu.
Geslo koje su odabrale ‘Isuse, uzdam se u Tebe!’, koje svakodnevno više puta izgovaraju bila je danas njihova snaga i duhovna okrjepa.

Na početku svetog misnog slavlja, sve nazočne pozdravio je preč. Adolf Višaticki, upravitelj župe Sasine. Svetu misu je predvodio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, ujedno poglavar redovničke zajednice koja se nalazi u Sasini.
Ovoj svečanosti su prisustvovali generalni konzul RH u Banja Luci gosp. Zoran Piličić, načelnik općine Sanski Most gosp. Faris Hasanbegović i njegova supruga, te roditelji, rodbina, prijatelji i župljani naših sestara.

Na koncelebriranoj misi sudjelovali su osim upravitelja župe, tajnik vlč. Predrag Ivandić biskupov tajnik, fra Dujo Ljevar domaći sin iz Sasine, te fra Nikola Pejčin, kapelan u župi Kreševo, brat od zavjetovanice s. M. Ivane Pejčin.

Za lijepo i prigodno pjevanje zaslužne su bile Sestre Majke Terezije ( Misionarke Ljubavi) iz Banja Luke, one su svojim pjevanjem uveličali sveto misno slavlje, te svojom nazočnošću pokazale duhovnu povezanost sa sestrama Misionarkama Božjega Milosrđa.

Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo da smo svi povezani Kristovom ljubavlju koju je iskazao na križu i svojim uskrsnućem iz ovozemaljskog života u vječni. Isto tako svi smo pozvani svijetu svjedočiti i naviještati evanđelje i radosnu vijest, a posebno Bogu posvećene osobe. Istaknuo je da smo svi braća i sestre koji moramo ustrajno koračati putem Krista, koji je sebe darovao za nas.
Sestrama se obratio da slijede svoga zaručnika i vjerno opslužuju tri evanđeoska savjeta – čistoću, siromaštvo i poslušnost. Da ljudima navještaju Krista svojim riječima, djelima i ponašanjem jer su primjer svoga Zaručnika. Na kraju se zahvalio svima koji su sudjelovali na putu ustrajnosti s našim sestrama, te im zaželio Božji blagoslov i sreću.

Nakon homilije uslijedio je obred polaganja prvih zavjeta na tri godine, sestre su prvo izrekle obrazac zavjeta pred poglavaricom s. M. Miroslavom Ljevar i predale u ruke Oca biskupa, nakon toga biskup im je predao koprene i plašteve. Biskup je čestitao i poželio sreću i ustrajnost sestrama na njihovom putu. Istaknuo je kako to nije nimalo lagan put i prepun je trnja, a na kraju svega čeka nas vječna nagrada.

Župnik je na kraju misnog slavlja čestitao sestrama i poželio im sreću u njihovom redovničkom pozivu i istaknuo kako je nasljedovanje Krista jedini put spasenja i vječne sreće.
Zahvalio je svim nazočnima a posebno roditeljima koji su im dali zemaljski život, a one su ga predale Bogu. Nakon svete mise, sestre su pozvale sve nazočne na druženje i objed u dvorištu ispred crkve. Tako smo proslavili veliki događaj za našu župu, a ne samo za nju već i za cijelu biskupiju i Crkvu.

Sestra M. Ivana Pejčin rođena je 19.5.1997.god. u Livnu, od oca Vinka i majke Luce rođ. Čakarić. Dolazi iz Župe Uznesenja BDM Jajce.
Sestra M. Magdalena Pušić rođena je 31.5.1999.god. u Ljubuškom od oca Željka i majke Stojanke rođene Lovrić. Dolazi iz Župe Marije Majke Crkve – Katedrala Mostar.

Misionarke Božjega Milosrđa, su nova redovnička zajednica nastala poticajima Duha Svetoga u godini ‘Božjega Milosrđa’. U zajednici se nalaze trenutno četiri sestre koje predvodi poglavarica s. M. Miroslava Ljevar rodom iz Sasine, te zajednica ima i jednu novakinju s. Anđu Lebo rodom iz Posušja. Zajednica na poseban način štuje svoje zaštitnike sv. Josipa, sv. Faustinu Kowalsku, čije relikvije se nalaze u njihovoj crkvi, sv. Ivana Pavla II., sv. Majku Tereziju i Blaženu Djevicu Mariju pod čijom je zaštitom i župa Sasina. Svojom molitvom, radom i dobrim djelima žele svijetu prenositi Božje milosrđe za kojim čezne cijeli svijet. Neka ih u tome prati Duh Sveti i podržava njihov rad u Božjem vinogradu.

Tekst: s. M. Magdalena Pušić
Fotografije: Bare Pršlja možete preuzeti ovdje

Permanent link to this article: http://www.sasina.info/prvi-sveti-zavjeti-s-ivane-i-s-magdalene-u-sasini-11-iv-2021/

Translate »