PRVI POETSKI RECITAL pod nazivom “PJEVAJMO ILIJINIM PTICAMA”

U subotu (16.7.2022.) u organizaciji zagrebačkog Književnog kluba “Ilija Kozić Ladin” u Stratinskoj je održan PRVI POETSKI RECITAL pod nazivom “PJEVAJMO ILIJINIM PTICAMA” i to povodom 93. rođendana, stratinskog i svjetskog poetskog velikana Ilije Kozića Ladina (19.7.1929.–23.10.2001.).
– Po završetku recitala u lijepoj i obnovljenoj stratinskoj školi “Mladen Stojanović”, koja je zbog nedovoljnog broja učenika zatvorena, obišli smo Ilijinu rodnu grudu na Klupicama koju je poklonio državi za izgradnju škole i koja je trenutno u ruševnom stanju, nakon čega smo otvorili i MALU KNJIŽNICU na Debeljaku na čijim su policama svoje mjesto našle i darovane knjige dragih nam prijatelja književnika, kojima se zahvaljujemo i na riječi više, napisanoj u Knjizi dojmova. Tu je upriličen i prigodan domjenak, uz stratinsku janjetinu, kukuruzni kruh, dobru kapljicu i čašicu razgovora – rekla nam je Zdenka Mlinar, idejna osnivačica i predsjednica Književnog kluba “Ilija Kozić Ladin” Zagreb.
Iskazala je i veliku ZAHVALU sponzorima ovog događanja, koje nije imenovala jer, kako reče, oni će se u svojoj dobrostivosti i humanosti sami prepoznati.
ZAHVALILA je i prijatelju Kluba, Nenadu Mihajloviću, na ustupljenom prostoru u stratinskoj školi “Mladen Stojanović” te poštovanim gostima, prijateljima i kolegama: Sadžidi Viteškić Majstorović, Željku Majstoroviću, Šeći Jusupović Sejfić i Merimi Jusupović Murtić iz Sarajeva, zatim s. Miroslavi Ljevar i Amiru Taliću iz Sanskog Mosta, Slobodanu Pranjiću iz Banja Luke, Marku Paviću, Mariu Sačeru (Ilija Kozić), Dominiku Klariću, Jose Fine i Iliji Tadiću iz Zagreba te drugima na dolasku i ugodnom druženju uz živo svjedočenje i sjećanje na Iliju te kazivanje poezije u navedenoj školi.
– Ponosni smo i na prošlogodišnju posjetu sarajevskom groblju “Sv. Josip” kada smo, povodom 20. obljetnice smrti Ilije Kozića Ladina (2001.–2021.), sa sarajevskim pjesnicima položili cvijeće, upalili svijeće i održali poetski recital – kazala nam je još u razgovoru Zdenka Mlinar.
(u nastavku objavljujem i prigodnu pjesmu Zdenke Mlinar “Pticama nebeskim” te galeriju fotografija u kojoj je i tekst o MALOJ KNJIŽNICI “Ilija Kozić Ladin” na Debeljaku
)

PTICAMA NEBESKIM
Ovo je pjesma rođendanska, ilindanska
Tebi, Ilija Koziću Ladin, u čast
Tebi, Ilija Gromovniče, kako reče ona Amirovska.
Tebi i tvojim pticama, Ilija, u slast.

Za pretpostaviti mi je da nisi slavio rođendane,
Ni kao dijete ni kao čovjek odrastao,
Da si, i te, kao sve druge živio dane.
Al’ da zbog toga nisi padao, već samo rastao.

Za pretpostaviti mi je, jer ni ja rođendane ne slavih
Ni kao dijete ni kao odrasla žena
Te dane, u isti sepet drugih dana stavih.
Zbog čega bijah, možda, tek čestitarske riječi željna.

Zato, mala ispravka onoga s početka napisanog:
Rođendanski pjev je ovo tvojim pticama, Ilija
Evo, ovdje, i naslova baš njima narisanog.
Pticama nebeskim poj pojimo, tvoji prijatelji i ja…

Sigurni, ali baš sigurni, da si i ti ptica, Ilija!
Da si i ti ptica nebeska, Ilija!
I to, već, devedeset tri godine, Ilija.

Zdenka Mlinar
srpnja 2022. Sažmi

Više fotografija ovdje.

Permanent link to this article: http://www.sasina.info/prvi-poetski-recital-pod-nazivom-pjevajmo-ilijinim-pticama/

Translate »