PONOVO U ŠKRLJEVITOJ

PONOVO U ŠKRLJEVITOJ

U subotu, 04 studenog 2017. ponovo se okupilo preko 60 raseljenih mještana sela Škrljevita (župe Sanski Most i Sasine) na mjesnom grublju slaviti sv. Misu i moliti za svoje pokojne pretke. Došli su iz raznih krajeva Hrvatske od Babine Grede, okolice Novske do Zagreba i  Ljubljane. Od ranih jutarnjih sati počeli su se okupljati u Sanskom Mostu, a onda se organizirano uputili prema groblju u svom devastiranom i napuštenom selu.  Nekolicina starijih do sela su se odvezi traktorom, a ostali su pješice hodočastili do grobova svojih pokojnih predaka.

„Danas ste se mnogi obradovali zbog susreta ovdje, na privremenom počivalištu svojih predaka,  a najviše su se obradovali upravo vaši pokojni, gledajući vas kako ste došli slaviti Boga i moliti za njih.“  Tako je započeo misno slavlje  fra Ivica Matić, ove gore list, što je za Škrljevičane posebna radost i privilegij da je upravo on župnik u Sanskom Mostu. U sojoj propovijedi, fra Ivica je, spminjući se 9 ubijenih Škrljevičana, rekao  da Bog ne želi  da itko tuguje i pati, ne želi ničiju smrt ni osvetu, nego želi svima oprostiti i sve u život vječni dovesti, želeći time naglasiti da opraštamo i molimo za oproštenje  za svako učinjeno zlo  i da se nadamo susretu u nebu sa svojim preminulima. Poslije misnog slavlja fra Ivica je izmolio opijelo za sve pokopane u mjesnom groblju, a kod spomen-križa, na mjestu gdje su bili pokopani u zajedničkoj grobnici, izmolio je opijelo za 9 nevino ubijenih mještana.

 Ovogodišnje okupljanje i zajedništvo bilo je u znaku dvostrukih obljetnica. Prije svega u znaku spomena na 25. obljetnicu ubojstva 9 mještana sela Škrljevita podno brda Glamošnice na Dušni dan 1992. godine. Drugi spomen je 10. obljetnica podizanja spomen-ploče s imenima ubijenih  na mjestu učinjenog zločina. Navedena dva spomena su pobudili sjetne osjećaje i doživljaje. Na putu prema selu i groblju hodočasnici su, i ovom prigodom, zapalili  svijeće i pomolili se za nevino ubijene sumještane. Iako su izblijedila slova s imenima na spomen-ploči, nisu izblijedila sjećanja i uspomene na svoje sumještane. Neki su se prisjetili Dušnog dana 2007. Prisjetili su se da je tada  spomen-ploču blagoslovio mjesni biskup Franjo Komarica. Prisjetili su se njegove poruke da je spomen-ploča znak pijeteta prema nevino ubijenim, ali i znak koji upozorava da se to više nikad ne ponovi, da se zlo i mržnja ovdje više nikad ne susretnu. Zato ovogodišnji hodočasnici pozivaju i poručuju  da treba što prije urezati imena u kamenu ploču da se nikad ne zaboravi na  nemili događaj i na osobe kojim je oduzeto pravo na život. Prisjetili su se i druge biskupove  poruke i vapaja mještanima, a to je da nikad ne prodaju svoju djedovinu. Ona je simbol identiteta i obstojnosti, ma gdje bili i simbol znoja i suza naših predaka i treba je čuvati i poštivati, a ne davati u bescijnje. Pozvao je da nikada ne zaboravimo grobove svojih predaka, da se uvijek i ponovo vraćamo njima, jer gdje su grobovi predaka, tu su naši korijeni. Kao što se biljka bez korijena suši,  i čovjek gubi svoj identitet, izumire i nestaje, ako prekine povezanost sa svojim precima.

I ovogodišnjim dolaskom na grobove svojih predaka, svaki sudionik doprinio je očuvanju svog i šire vjerničkog i narodnog identiteta. I ovim dolaskom urezali su u svoja sjećanja i svoje srce spomen na svoje pretke, svoja ognjišta i nevino ubijene sumještane. To mogu činiti i čine zahvaljujući svojim svećenicima i biskupima, čuvarima vjere, crkvenosti i narodnog identiteta u ovom dijelu devastirane i dekristijanizirane Europe.

I ovom prilikom i ovim putem se zahvaljujemo svim svćenicima i biskupima koji su trajno uz svoj narod, i kroz ovih 25 godina, prigodom dolaska povodom Svih svetih i Dušnog dana i o spomenu na sv. Iliju, zaštitnika sela Škrljevita. Posebno se zahvaljujemo za ovogodišnje zajedništvo fra Ivici i njegovoj majci, koji su u svojoj kući priredili kavu i osvježenje za sve hodočasnike!

(Mira i Joso B. iz Zagreba)

Više fotografija ovdje.

Video: https://web.facebook.com/1430079027275883/videos/2012937465656700/

Permanent link to this article: http://www.sasina.info/ponovo-u-skrljevitoj/

Translate »