Osobna iskaznica BIH (CIPS BIH)

Pravo na osobnu iskaznicu (CIPS BIH) imaju svi koji su bili na popisu stanovništva BiH

  1. Pravo na ovu iskaznicu imaju i djeca BiH državljana rođena nakon 1991. godine.
  2. Za CIPS BiH osobnu iskaznicu ne morate se odreći državljanstva niti se odjaviti s prebivališta iz države sadašnjeg prebivališta  ili boravka.
  3. Zbog toga nećete izgubiti bilo kakva prava stečena u toj državi niti vam se mogu uskratiti bilo kakva daljnja prava u toj državi.
  4. Zbog državljanstva neke druge države i prebivališta u drugoj državi ne može se uskratiti vaše  zakonsko pravo na CIPS BIH osobnu iskaznicu.

 

Ipak, najvažnije pitanje nije kako do CIPS BiH osobne iskaznice nego zašto je važno da je izvade svi koji su 1991. godine bili na popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Svi mi i naša djeca koja su u međuvremenu rođena, imamo zakonsko pravo na ovu iskaznicu i do nje se dolazi vrlo, vrlo lako.

ZA OSOBE ROĐENE U BOSNI I HERCEGOVINI

1. U mjestu rođenja u općinskom matičnom uredu izvaditi rodni list i uvjerenje o državljanstvu.

2. Kao dokaz identiteta ovjeriti kod javnog bilježnika ili u općinskoj upravi prebivališta 1991. godine svoju trenutno važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu države sadašnjeg prebivališta.

S ovim dokumentima otići u mjesni MUP prebivališta 1991. godine i na šalteru za osobne dokumente zatražiti izdavanje CIPS osobne iskaznice.  To su osnovni dokumenti, a ukoliko vam bude bio potrebit još koji dokument službenik tog ureda objasniti će vam dalji postupak.

Administrativne općinske pristojbe za izdavanje ovih dokumenata i CIPS osobne iskaznice iznose do najviše 25 KM. Plaćanje je u KM ali svugdje je moguće sve valute zamijeniti za KM.

 
ZA OSOBE ROĐENE IZVAN BiH,  A  OBA RODITELJA SU BiH DRŽAVLJANI

1. U državi  mjesta rođenja u općinskom matičnom uredu izvaditi rodni list – datum izdavanja ne smije biti stariji od 6 mjeseci.

2. Kao dokaz o identitetu ovjeriti dokumente kao i za rođene u BiH.

3. Sa ova dva dokumenta otići kod općinskog matičara  u mjestu svog i roditeljskog  prebivališta iz 1991. godine  i zatražiti uvjerenje o državljanstvu.

Ukoliko mjesto rođenja roditelja nije u mjestu prebivališta potrebno je otići u mjesto rođenja oca i zatražiti ondje uvjerenje o državljanstvu  ili zatražiti upis u knjigu državljana.
Sve upute oko pitanja državljanstva dobiti ćete kod tog mjesnog matičara. Dalji postupak je isti kao i kod osoba rođenih u BiH.

 
ZA OSOBE ROĐENE IZVAN BiH, A SAMO JE JEDAN RODITELJ BIH DRŽAVLJANIN

Osobe koje su rođene izvan BiH a samo im je jedan roditelj državljanin BiH, te ako do 23. godine  svog života nisu zatražile upis u knjigu državljana BiH po sadašnjem zakonu ne mogu ostvariti pravo na državljanstvo BiH ukoliko 1991. godine nisu imali prebivalište u BiH.

Ukoliko su imali prebivalište 1991. godine u BiH isti je postupak kao i za druge. 

Stoga  je važno da za svoju djecu rođenu izvan BiH zatražite čim prije upis u knjigu državljana!

Permanent link to this article: http://www.sasina.info/osobna-iskaznica-bih-cips-bih/

Translate »