Obilježena 20 godišnjica zločina u Škrljevitoj

Obilježena 20 godišnjica zločina u Škrljevitoj

Obilježena 20 godišnjica zločina u Škrljevitoj

U selu Škrljevita obilježena je dvadeseta godišnjica zločina koji je počinjen nad devetoricom mještana hrvatske nacionalnosti tokom agresije na BiH.Dvadesetu godišnjicu zločina obilježili su članovi porodica ubijenih žrtava i mještani Škrljevite, a događaju su prisustvovali i predstavnici općine Sanski Most. Župnik don Ilija Piličić predvodio je služenje vjerskog obreda za ubijene mještane, te je tom prilikom istakao kako se ovakvi događaji više nikome ne smiju ponoviti.

Prije pet godina, na mjestu zločina, koje se nalazi na samom ulazu u selo Škrljevitu iz pravca Kruhara, podignuto je spomen obilježje u znak sjećanja na ubijene civile. Mještane su, pri povratku iz Sanskog Mosta, dočekala tri pripadnika srpske vojske, koji su ih potom, nakon kraćeg maltretiranja, odveli na obližnji potok i bez milosti strijeljali.

Zločin je preživio mještanin Grga Stojić, koji je kasnije o svemu svjedočio u nekoliko procesa pred Haškim tribunalom. Nedavno je Stojić bio svjedok na suđenju Ratku Mladiću i govorio o ovom događajima.Upravo zbog tog svjedočenja Grga Stojić nije bio u mogućnosti da ove godine prisustvuje obilježavanju zločina, ali je u njegovo ime potresno svjedočanstvo o tome šta se dogodilo tog dana pročitao njegov brat Jure.

Prisutnima se obratio i izaslanik načelnika Općine Amer Mezetović, koji je istakao kako se općinske vlasti zalažu za utvrđivanje pune istine o dešavanjima u proteklom ratu. Kao počinioci zločina identifikovani su Daniluško Kajtez, sada poznat pod imenom Nikola Kovačević, Todor Vokić, zvani Todo, Miloš Maksimović i Goran Vukojević. Nikola Kovačević, koji se ranije zvao Daniluško Kajtez, pred Sudom BiH 2007. osuđen je na 12 godina zatvora za zločine u Sanskom Mostu počinjene od aprila do augusta 1992. godine.

Izvor teksta: rtvusk.ba

Permanent link to this article: http://www.sasina.info/obiljezena-20-godisnjica-zlocina-u-skrljevitoj/

Translate »