Obilježavanje zločina u selu Sasina

sasina

U organizaciji Udruženja logoraša općine Sanski Most će se u subotu, 21 septembra, obilježiti osamnaesta godišnjica od zločina počinjeniog u selu Sasina. Posjeta mjestu stradanja, gdje se danas nalazi spomen obilježje podignuto u spomen na nevino ubijene stanovnike sanske općine, je u 11 sati.

Zločin u selu Sasina, jednog od najvećih zločina tokom ratnog perioda koji se dogodio na području općine Sanski Most. Tog 21.septembra 1995. godine je na gublište u blizini katoličke crkve u ovome selu dovedeno 67 nedužnih civila, odraslih muškaraca Bošnjaka i Hrvata, a među njima i jedna žena. Dovedeni su iz logora „Šehovci“ i „Kotlovnicee“ hotela Sanus. Oni su su brutalno likvidirani u noćnim satima ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište. Zločin su preživjela dva svjedoka koji su svjedočili o ovome zločinu, ali zbog kojeg još uvijek nije niko odgovarao. Strijeljanje nedužnih civila je počinila zloglasna jedinica Arkanovaca, koji su tih septembarskih dana boravili na području Sanskog Mosta, a u tom periodu su još počinjeni i brojni drugi zločini.
Iz Udruženja logoraša općine Sanski Most upućen je poziv porodicama ubijenih, bivšim logorašima i građanima da prisustvuju obilježavanju počinjeniog zločina u selu Sasina i tako daju svoj doprinos da se ovakvi događaji ne zaborave, da se nikad ne ponove, te da se počinioci zločina kazne. U povratku će biti upriličena i posjeta šehidskom mezarju u Poljaku gdje su ukopana tijela žrtava koja su ekshumirana iz masovne grobnice u Sasini.

Izvor: http://inmedia.ba

Permanent link to this article: http://www.sasina.info/obiljezavanje-zlocina-u-selu-sasina/

Translate »