MLIN

Mlin je zabavna i jednostavna igra koja je prisutna u cijelom svijetu. Nastala je još u Srednjem vijeku. Odlična je za igranje protiv odraslih, a možete ju i sami izraditi gdje god se nalazili. Pokušajte, garantiramo vam da će vam se svidjeti!

Za igru se koristi igrača ploča, iscrtana kao na slici i 9 figurica.

mlin1

Na nekim kompletima za ovu igru, presjeci su označeni brojevima, kako bi se tijek partije mogao i zapisivati. Na svaki od njih može doći figura, ali ne i više njih istovremeno.Cilj je postaviti tri svoje figure na susjedne točke povezane linijom. Tako formirana “trojka” se naziva MLIN.
Igrač koji formira “mlin”, uklanja jednu protivničku figuru po vlastitom izboru. To jedino ne smije biti niti jedna figura iz ranije formiranog protivničkog “mlina”.U daljnjem tijeku igre, formirani “mlin” se može rasformirati jedino pomicanjem jedne od tri njegove figure. U nekom sljedećem potezu, isti igrač ga može ponovo formirati, vraćanjem iste figure na staro mjesto. Pri tome ponovo osvaja jednu protivničku figuru.
U slučaju da su sve protivničke figure u sastavu “mlina”, uklanja se bilo koja od njih.

Pobjednik je igrač koji osvoji sedam protivničkih figura, odnosno, ostavi protivnika sa samo dvije.

mlin 2a

Tijek igre se sastoji od 3 faze:

1. Na samom početku igre, igrača ploča je prazna. Prvo crni, a zatim naizmjenično, igrači postavljaju po jednu figuricu na slobodnu, presječnu točku. U ovoj fazi igre, postavljaju se uvijek nove figure, a one na ploči se još uvijek ne smiju pomicati.
Ako igrač u ovoj fazi formira “mlin”, odmah uklanja jednu protivničku figuru s ploče. Kad se nakon 9 poteza (9 figura) , sve figure uvedu u igru, prelazi se na sljedeću fazu.2. Igrači naizmjenično pomiču po jednu svoju figuru, duž linija, do susjedne točke.  U ovoj fazi, može se pomaknuti jedna figura iz formiranog “mlina”, a u sljedećem potezu vratiti, formirati ponovo i iznova ukloniti protivničku figuru. Za rasformiranje formiranog “mlina”, koristi se termin “otvaranje”, a za ponovno njeno formiranje, termin “zatvaranje”.
Čim igrač ostane na tri figure, samo on ulazi u treću fazu igre.3. Igrač koji ostane s tri figure, ima pravo bilo koju od njih prebaciti na bilo koje slobodno polje. Ako u međuvremenu i protivnik ostane sa tri figure, i on tog trenutka ulazi u 3. fazu igre. Znači, i njegove figure sada mogu skakati od polja do polja, bez obzira na linije spajanja.
Partija “mlina” se u drugoj fazi igre može i završiti “blokiranjem”. Ako bilo tko, na svom potezu, nema što odigrati – gubi partiju.

 Permanent link to this article: http://www.sasina.info/mlin/

Translate »